2018.03.13-án Csütörtökön tartották meg a II. Megyei Esélyegyenlőségi Napot a Szent Imre téren, ahol a fogyatékkal élő embertársaink azt mutatták meg, hogy nem terhei, hanem értékei társadalmunknak.

A Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesület, a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye, a Veszprém Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, és a Veszprémi Fogyatékosügyi Kerekasztal szervezetei idén is megszervezték a rendezvényt, amelynek célja a társadalmi érzékenyítés, a tolerancia és az elfogadás erősítése, illetve annak bemutatása, hogy a fogyatékkal élők – minden huszadik embertársunk – egyenjogú tagjai társadalmunknak.

A Szent Imre téri rendezvényen – ahol a vásárban a fogyatékkal élők által készített kézműves árukat is meg lehetett venni-, a kulturális programok során láthattuk, hogy a fogyatékkal élők ugyanúgy képesek bármire, mint a többi ember.

A rendezvény védnökei:

Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke
Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő
Ovádi Péter országgyűlési képviselő
Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere
Bernáth Ildikó a Támogatott Lakhatás Nagykövete

Polgárdy Imre, Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében azt mondta, a fogyatékkal élő személyek valamiben mások: „Több bennük a fény. Tőlük lehet csak igazán kitartást, tiszta életörömet, lelkesedést tanulni. Olyan sok van nekik, hogy örökké csak adnak belőle.” – mondta. ,,Adnak nekünk, akik erősnek és egészségesnek gondoljuk magunkat.”

Polgárdy Imre

POLGÁRDY IMRE

Nem csak megismételtük, hanem még gazdagabbá sikerült tenni a szervezőknek a rendezvényt – mondta köszöntő beszédében Porga Gyula polgármester . ,,Egy városban nemcsak az épületeket kell karbantartani, felújítani, hanem a városi közösségeket is folyamatosan erősíteni, gazdagítani kell. Akkor tudunk igazán sikeresek lenni, ha ebben a közösségépítésben minden veszprémi részt vesz.” A polgármester kiemelte, a város fogyatékkal élő lakosai is építő, aktív tagjai a közösségnek.

Porga Gyula

PORGA GYULA

„A testi vagy szellemi hátrány önmagában nem fogyatékosság, csak mások hozzáállása teszi azzá, tehát az, ahogyan sérült embertársainkhoz viszonyulunk. Akkor tudunk tenni a legtöbbet, ha felismerjük azt, hogy ha mások is vagyunk, de egyformák.” – mondta beszédében Rybár Judit, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltségének igazgatója.

A köszöntő beszédek után a fogyatékkal élő személyek léptek színpadra, akik kulturális programjaikkal megmutatták, hogy ők is aktív, értékes részei a városi közösségnek.

A II. Megyei Esélyegyenlőségi Napon felléptek:

Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye
Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesület – Ajkai csoport
Mozgássérültek Aktív Egyesülete – RollingCountry Kerekesszékes Tánccsoport
Fogyatékosok Nappali Intézménye, Pápa
Bóbita-ház Fogyatékosok Napközi Otthona
Csend Világa Alapítvány
Molnár Gábor Műhely Alapítvány
„Életlehetőség” Szociális Nappali Intézmény
Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye:
Dáka szakintézmény
Kamond részleg
Lesencetomaj részleg
Nyírlak részleg
Darvastó részleg
Fenyveserdő Otthon

Forrás:

https://vehir.hu/cikk/41550-mindenki-maskepp-egyforma