Fogyatékkal élők előadásának és alkotásainak ad helyet a Petőfi Színház: 2016.november 9-én a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézményének életét bemutató kiállítás nyílik a teátrumban, majd november 26-án az ÉFOÉSZ Integrált Színháza ad elő egy darabot.

A fogyatékkal élők alkotásainak befogadása nem előzmény nélküli a színházban: a korábbi években több alkalommal is segítette ekképpen az intézmény az integrálódást. Ahogy Oberfrank Pál igazgató megjegyezte: „nemcsak a színház, a szoros értelemben vett kultúra jegyében lehet jót tenni. Egy-egy ilyen alkalom igazi megtisztító, katartikus élménnyel bír, és bizonyítja, hogy az ember alkotó lény, aki minden körülmények között képes magából valami újat teremteni.”

A fogyatékkal élők társadalmi elfogadásának érdekét szolgálja A világ a mi szemünkkel című fotókiállítás, melyet november 9-én 17 órakor Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyit meg az emeleten található Latinovits-teremben. A tárlat a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézményében élők és dolgozók mindennapjaiból, kulturális és sportesemények pillanataiból, különböző pályázatokon megvalósult eredményekből mutat be egy-egy részletet. A képek készítője, Lengyel Tamás maga is az intézmény tagja, aki összesen 8 témakör köré szervezte a kb. 50 fotót. A képek mellett kézműves termékeket is bemutatnak az ott dolgozó fiatal felnőttek munkáiból – tájékoztatott Bernát Ildikó, az Éltes Mátyás Alapítvány vezetője.

Bernát Ildikó

BERNÁT ILDIKÓ

Az érzékenyítést segíti a Veszprém megyei ÉFOÉSZ (Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége) Integrált Színháza is, akik november 26-án 19 órakor Aranycsapat című színdarabjukat hozzák el. A 35 éves fennállását ünneplő országos lefedettségű 1992-ben hozta létre integrált színházát, mely ma már több mint 70 taggal működik, Tapolcán ötödik éve működik a program, melyben a megyei egyesület minden tagja részt vesz.

Jobbra Somogyi Ildikó

JOBBRA SOMOGYI ILDIKÓ

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ép és látás-, hallás-, mozgás-, valamint értelmi fogyatékkal élők bevonásával mutatnak be egy színdarabot, ezúttal azonban a főszerepeket az egyesület tagjai játsszák – mondta el Somogyi Ildikó elnök. Az Arancsapat című musicalt Fenyő Miklós énekes dalai alapján Tasnádi István írta, s első ízben a Madách Színházban debütált. Az előadás komoly próba elé állítja a fogyatékkal élőket, hiszen táncban, énekben és prózában is gazdag, ugyanakkor tökéletesen alkalmas arra, hogy rávilágítson, ők is teljes értékű emberek. Az estre 1500 forintért válthatók jegyek, a bevételt pedig az ÉFOÉSZ tagjainak segítésére fordítják.

Forrás:

https://www.vehir.hu/cikk/35616-vetkozzuk-le-az-eloiteleteinket